Yangın Kapısı Nedir
Yangın çıkış kapısı, okul, iş merkezi, otel, fabrika, apartman, alışveriş merkezleri, hastaneler, sinema ve tiyatro salonları, gösteri merkezleri, spor merkezleri, konser alanları gibi insanların yoğunlukta olduğu yerlerde yangına karşı önlem alınması için kullanılan kapı çeşitine yangın kapısı denir.
Yangın kapısı yangının yayılmasını önler ve bir yapının farklı bölümleri arasında belirli bir süre için duman geçişini azaltır ve binadan güvenli bir şekilde çıkılmasını sağlar. Yangın kapısının yangın dayanımı derecesi 30 dakika, 60 dakika, 90 dakika ve 120 dakika olmak üzere farklı dayanım süreleri vardır. Yangın kapısı binanın çeşitli alanları yangının yayılmasını ve yangının şiddetlenmesini önleyebilir.
Kaçış merdivenlerinin duvarları ve kapısı yangına ne kadar süre dayanıklı olmalı sorusunun cevabı yangına dayanım süreleri ile ilgilidir. Bu dayanım süreleri dakika cinsinden 30, 60, 90, 120 değerlerine sahiptir. Yangın çıkış kapısı özellikleri talep edilen modele göre değişiklik göstermektedir.
Test yöntemlerini ve kabul kriterlerini belirleyen uluslararası normlar vardır. Uluslararası normlar arasında en fazla rağbet göreni EN ve NFPA’dır. Yangın kapısı ölçüleri standart ve özel üretim olmak üzere iki ana kategoride değerlendirilir.
Panik Barlı Yangın Kapısı Nedir?
Panik Bar, Yangın Kapısına sabitlenen yatay bir donanımdır. Yaylı mekanizması Bina sakinlerinin acil çıkışlarına yardımcı olan yangın kapılarına panik barlı yangın kapısı denir. Panik Çubuğu mekanizması, yatay çubuğa sadece baskı uygulandığında kilidin açılacağı ve kapının açılacağı şekilde özel olarak monte edilmiş bir kapı kilidi içerir.
Tam Kasa Yangın Kapısı Nedir?
Sabit kasalıı yangın kapıları yarım kasa yangın kapısı olarak bilinir. Kapının iç ve dış kısmında pervaz bulunan ayarlı kasa özelliğine sahip yangın kapılarına tam kasa yangın kapısı denir.
Dekoratif Yangın Kapısı Nedir?
Yangın kapısında kullanılan sac üzerine rustikler açılarak imal edilen yangın kapısı çeşidine dekoratif yangın kapısı denir.
NFPA (Ulusal Yangından Korunma Derneği).
NFPA, “National Fire Protection Association” sözcüklerinin başharflerinin biraraya gelmesiyle oluşmuş bir kısaltmadır. Amerika Birleşik Devletleri özelinde zorunlu olarak uygulanan ve yangın güvenliğine dair pek çok standardı da bünyesinde barındıran evrensel bir kuruluştur. NFPA, yangın güvenliği ile ilgili hazırladığı içerik ve zengin programlar sayesinde tüm dünyada büyük saygı uyandırmıştır. Bu durum elbette Türkiye için de aynı şekilde geçerlidir. NFPA şu anda kendi alanında dünyada en çok kaynak gösterilen ve saygı duyulan kuruluştur.
The National Fire Protection Association (NFPA), yangın ve diğer risklerin olasılığını ve etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan 300'den fazla fikir birliği kodu ve standardı yayınlamaktadır.
Basitçe, yangın kapıları yangın sırasında insanların hayatını kurtarır. Önemli güvenlik özelliklerine sahip yangın kapıları, yaşam ve ölüm arasında ince bir çizgi olabilir. Dahası, yangın kapısı yangının yayılmasını durdurduğundan, yangının yıkıcı ekonomik etkilerini de azaltır.