Yangın çıkış kapısı özellikleri

Yangın Çıkış Kapısı Özellikleri

Yangın çıkış kapısı özellikleri olarak da anılan yangın kapısı özellikleri şunlardır

  1. Üretiminde hidrolik (yanmaz) malzeme kullanılır.
  2. Dumanın geçirgenliğini engelleyen conta kullanılır.
  3. İstenilen her renk ve ölçüde üretilebilir.
  4. Otomatik kapanma araçlarına sahiptir.
  5. Tek veya çift kanatlı seçenekleri mevcuttur.
  6. Cam pencereler ısıya dayanıklıdır.
  7. İç ve dışa açılım, sağa ve sola açılım fonksiyonları mevcuttur.
  8. Eloktrostatik toz boyayla her renkte üretilir.

Yangın çıkış kapıları yangın esnasinda duman sızdırmaz ve alevlerin çıkışını bir süre engellemek amacıyla önem taşımaktadır. Yangın anında alevlerin yayılmasına neden olan hava akışını keser ve insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesini sağlar.

Acil Çıkış Kapısı Özellikleri

  • Acil durumlarda çalışanların hemen ve kolayca açabilecekleri şekilde olmalıdır.
  • Dışarıya doğru açılmalıdır.
  • Acil çıkış kapısı olarak raylı kapılar olmamalıdır.
  • Acil çıkış kapılarında döner kapılar kullanılmaz.
  • Acil çıkış kapılarının kilitli olmaması gerekir.
  • Acil çıkış kapılarının bağlı olmaması gerekir.
  • Kapıların sayısı, nitelikleri, boyutları ve yerleri; yapılan işin niteliğine, işyerinin büyüklüğüne, kullanım şekline, işyerinde bulunan ekipmana ve bulunabilecek azami kişi sayısına göre belirlenir.

Yangın Kapısı Teknik Özellikleri

Aşağıdaki resimde yangın çıkış kapısı teknik resmi yer almaktadır.

Yangın çıkış kapısı özellikleri

Yangın merdiveni kapısı özellikleri içerisinde öne çıkan bir diğer nokta dumanın güvenilir bölgeye geçişini engelleyebilmesidir. Sıcaklıkla genleşen dumanı sızdırmaması için özel contalara sahip olmaları gerekmektedir.

Özellikleri olarak öne çıkan en önemli nokta ise ateşe dayanıklı olmasıdır. Kullanılan her bir malzeme ve cam pencereler yangın yönetmeliğinde belirtildiği gibi ateşe dayanıklıdır. Yangın merdiveni kapıları yangın güvenlik özellikleri kullanıcılara birçok alternatif sunar. 

Kapı Açılış Yönüne Göre Yangın Çıkış Kapısı Özellikleri Nelerdir?

  • İçe açılan yangın kapıları
  • Dışa açılan yangın kapıları
  • Sağa açılan ve sola açılan yangın kapıları
  • Ayarlanabilen menteşeler gibi çoğu noktada kullanım kolaylığı sağlar.

Yangın çıkış kapısı özellikleri
Yangın kapısı özellikleri tek veya çift kapı seçeneği sunmuş olan yangin kapilari istenilen her ölçüde üretilebilir. İstenilen her renkte boyanır ve bulunduğu alanla bütünleşir.

Yangın Çıkış Kapılarında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Yangın kapıları, üretiminde kullanılan yanmaz malzemeleri, renk seçenekleri, cam pencere ve kapı seçenekleriyle özel olarak üretilir.

Yangına karşı güvende kalmak amacıyla kaçış koridoru ve yangın merdivenlerinde kullanılan, kritik anda insanların can güvenliğini sağlamak amacıyla kapı kasası ve kullanılan diğer aksesuarlarıyla güven teşkil etmekteyiz.

Ürünlerimiz TSE yangın kapısı sertifikasına sahiptir. Bu sertifikanın yanısıra firmalar yangın kapısı deney raporlarına da sahip olmalıdır. İşlevini yerine getiren özelliklere sahip kaliteli ürünler üreten Brango Çelik Kapı hem TSE yangın kapısı sertifikasına hem de deney raporlarına sahiptir.

Yangın kapısı deney raporlarını lütfen talep ediniz. 

Acil Kaçış Rengi

Acil kaçış rengi yeşildir. Acil kaçış kapıları, çıkışı gösteren yeşil işaretlere sahip olmalıdır. Yangın çıkış işaretleri yeşildir çünkü bu, “git” için evrensel bir renk haline gelmiştir. Her yangın çıkış levhası, güvenilir bir ışık kaynağı ile uygun şekilde aydınlatılmalıdır.

Yangın Çıkış Kapısı Rengi

Yangın çıkış kapısı rengi olarak için kullanılan standart renkler

  • Gri
  • Beyaz
  • Krem
  • Kırmızı

Fakat talepleriniz doğrultusundan projenize uyumlu olan herhangi bir renge yangın çıkış kapısı boyanabilir.

 

Kullanım Alanları

Bir yangın çıkış kapısının birincil amacı, yangın veya başka bir acil durumda hızlı ve kolay bir kaçışı kolaylaştırmaktır. Birincil amacı yangının yayılmasını durdurmak değildir (ancak bazı yangın çıkış kapıları her ikisini de yapacak şekilde tasarlanmıştır). Buna karşılık, bu kapının birincil amacı, yangının farklı odalar arasında yayılmasını önlemek veya yavaşlatmaktır. 

Yangın kapısı yönetmeliğine göre

  • okul
  • iş merkezi
  • otel
  • fabrika
  • alış veriş merkezi
  • yüksek katlı apartmanlar
  • çok sayıda insanı içerisinde bulunduran binalarda

yangına karşı önlemlerin alınması zorunludur. Bu yönetmelik kapsamında yukarıda ifade belirtilen noktalarda belirli süre ısı ve alev geçişine dayanabilecek yangın kapıları kullanılır.

Acil Çıkış Kapısı Nedir?

Acil çıkış kapısı, bir binadan veya bölümden hızlı ve güvenli bir şekilde tahliye yapmak için kullanılan özel bir kapıdır.

Acil Çıkış Kapısı ile Yangın Kapısı Arasındaki Fark Nelerdir?

Yangın kapısı, bir binada meydana gelen yangın durumunda yangının diğer bölgelere yayılmasını engellemek için tasarlanmıştır. Yangın kapıları, yangına dayanıklı malzemelerden yapılmıştır ve belirli bir yangın direncine sahiptir. Bu kapılar, alevlerin ve yüksek sıcaklığın diğer bölgelere geçişini kontrol eder ve böylece yangının yayılmasını sınırlar.

Öte yandan, acil çıkış kapısı, bir binadan veya bölümden hızlı ve güvenli bir şekilde tahliye yapmak amacıyla kullanılır. Acil durumlarda insanların binayı güvenli bir şekilde terk etmelerini sağlamak için belirli normlara ve yönetmeliklere uygun olarak tasarlanmıştır. Acil çıkış kapıları genellikle geniş açılabilir, kolayca erişilebilir ve üzerlerinde "Acil Çıkış" veya benzeri uyarı işaretleri bulunur.

Yani, temel fark şudur: Yangın kapısı yangının yayılmasını engellemek için tasarlanmışken, acil çıkış kapısı sadece hızlı ve güvenli tahliye için kullanılan bir kapıdır.

×
Turkish English العربية
×
X Türkçe English 1 English 2 العربية