Sayısız, cins, tür, boyut, nitelik ve çeşitte kilit vardır. Son 25 yıla kadar kilit dendiğinde anlaşılan mekanik kilitlerdi. Mekanik kilitler, anahtar kullanılarak açılıp kapatılan klasik kilittir. Anahtar, anahtar deliğinde bir yöne çevrildiğinde, kapıdaki sürgülere geçerek kapıyı kilitler ve kapıyı açar.

Uzun bir geçmiş, pil gerekmez, uzun ömürlü, kullanımı kolay, en son sürümler otomatik kilitleme işlevine sahip olabilir: kapı kapatıldığında tüm kapılar devreye girer. Modası geçmiş teknoloji, çift uçlu kilitlerin anahtarları kaybolduğunda kilidin tamamı değiştirilmelidir, ancak silindir kilitler için sadece silindir değiştirilmelidir.

Kilit çeşitleri

1. Asma Kilitler

Kapı kilidi kategorisinde yaygındır, çeşitli boyutları vardır, u, çubuklu, kare veya dikdörtgen şeklindedir.

Kilit çubuğunun bir ucu kilidin içinde kalır ve diğer çubuğun ucu serbestçe konumlandırılır ancak kapı kilidini kilitlemek ve kilidini açmak için yukarı ve aşağı hareket eder. Asma kilit, ofis, ev, işyeri ve dolaplar için iyi uyum sağlayan en kolay kilit çeşididir.

2. Düğme Kilitleri

Bu topuzlu kilitler oldukça popülerdir, ev, ofis veya apartman dairelerinde kullanılır. Giriş kapısının dış cephesine takılır, yanında güvenlik ve emniyet amacına uygun sürgüler bulunur ve bu kilidi kullanmanın en büyük avantajı kilit taşınmaz sadece kapı kilidinin anahtarı taşınır.

Tek ve çift silindirli mekanizmalarla kilitleme mekanizmalarına sahiptir. En güvenli kapı kilitleri değildir. Bu nedenle kapı koluyla birlikte bir sürgü yaptırmak her zaman daha iyidir.

3. Kol Tipi Kilit

Ofisler veya evlerin iç kapıları için popüler bir seçimdir. Genellikle ofis, mağaza, ticari mekan dolaplarında kullanılır. Ana kapı veya dış kapı için değil, banyo ve yatak odası kapısı için uygun olabilir.

4. Sürgülü Tip Kilit

Zorla girme veya hırsızlığa karşı daha güçlü koruma sağlar. Ayrıca, yaysız bir anahtarın döndürülmesi veya topuzun döndürülmesi ile hareket eden bir kilit sürgüsüne sahiptir.

Benzersiz kilitleme mekanizması, fiziksel saldırılara, karşı daha iyi bir donanıma sahiptir. Tek, çift ve dikey sürgü kilidi olmak üzere üç çeşidi vardır. Tek silindir sürgü kilit, bir taraftan bir anahtarla etkinleştirilebilen en basit mekanizmaya sahiptir. Çift silindirli kapı kilidi, her iki taraftan anahtarla çalıştırılabilir, dikey sürgü kilit, tek ve çift sürgü kilitlere benzer şekilde çalışabilir.

5. Kam Kilitleri

Kilitli dolaplar, kasalar, posta kutuları gibi daha birçok yerde kullanılır. Bir kapı kilidinin oldukça basitleştirilmiş bir halidir, sadece kapının kilidini açmak veya kilitlemek için dönen bir kamı açmak için kullanılır.

6. Akıllı veya dijital kilit

Akıllı kilit, kapıyı kilitlemek veya kilidini açmak için herhangi bir anahtar gerektirmeden, sadece bir pin kodu, kart, parmak izi ve biyometriyle çalışan kapı kilitlerinin modern teknolojik cihazdır.

Akıllı kilit sistemini kullanırken giriş pin kodunu unutmamak ve çok fazla yanlış kod yazarak kapıyı açmamaya çalışmak gerekir. Dijital kilit olarak da bilinir.

Üç tip akıllı veya dijital kapı kilidi vardır:

  • Bluetooth
  • Kablosuz internet
  • Z-dalgası

Bluetooth, akıllı kilitler için en yaygın bağlantı türüdür, doğrudan akıllı telefonunuza bağlanır, bağlantı kurmak için arada herhangi bir merkeze ihtiyaç duymaz, kapsama alanı içindeyken kilidin bluetooth cihazını otomatik algılaması ve geldiğinizde otomatik olarak kilidi açması gibi özellikler sunar. Menzil dışına çıkıldığında kilit kontrol edilemez.

Akıllı kilit üreticileri, kapı kilidinin açılıp kapanması için Wi-Fi bağlantısı da kullanıyor. Wi-Fi kilitleri pili bir Bluetooth bağlantısından çok daha hızlı boşaltır.

Z Dalga bağlantısı, internete bağlı mobil cihazla kilide bağlanmayı sağlayan bir huba bağlanır.

Hub'ı o sırada kapsama alanı içinde bulamazsanız, tek bir genişletici sinyali güçlendirmeye yardımcı olabilir.

7. Zincir Kilidi

Genellikle otel kapıları, teras kapıları, depo odaları gibi yerlerde kullanılmaktadır.

Kapıyı açmadan dışarıda kimin durduğunu görmek için kapıyı hafifçe açmak gerekir. Namlu sürgülü kilitlere benzer, kapıya sabitlenir, zincir kaydırabilir ve kapının kilidini açılabilir veya kilitlenebilir.

8. Mandal Kilidi

Anahtarı silindire oturmuştur, iç bileşenler kapı içindeki mandal veya sürgüye geçmek için hareket eder. Kilitlemek ve kilidi açmak için kapı çerçevesi içinde ve dışında hareket eder.

9. Gömme veya Jant Kilidi

Çoğunlukla büyük ticari kapılar, süslü binalar veya Jant kilidi olarak da bilinen cam kapılar için kullanılır. Kapının içine monte edilir ve dışarıya doğru uzanan uzun bir metal parça gibi görünür. Yüksek gizlilik ve güvenlik sağlar.

10. Mobilya Kilidi

Dolap veya masa gibi mobilya kilitleri için mükemmeldir, sürgü ve itme tarzı iki tür mobilya kilidi mevcuttur.

Kilitlemek ve sabitlemek için kilidin yanından gelen yassı metal tipte bir kapı kilididir.

Basmalı butonlarda ise kilidin arka tarafından gelen ve sabitleyen bir çubuğa sahiptir. İçerideki kilit düğmesine basıldığında cihaz kilitlenir.

Bu kapı sürgülü kapılar ve dosya dolapları için de uygundur.

11. Çoklu kilitler

Çok noktalı kilitler, yeni çıkan kapı kilidi türleridir, ek güvenlikleri ve büyük boyutlu ana kapılar veya kapılar için sağladığı güvenlik nedeniyle popülerdir. Fransız kapısı, kompozit ve veranda kapısı idealdir.

12. Namlu Sürgü Kilidi

Namlu sürgü kilitli kapı, farklı boyut ve malzemelerde kolayca bulunabilen geleneksel kapı kilidi kategorisine giren bir tür kayar sürgüdür.

Kapının kilitlenmesine ve kilidinin açılmasına yardımcı olur ve bu iki bileşen, kapı ve kapı çerçevesine sabitlenir. Ayrıca, bu varil sürgülü kilit, iç mekanlarda ekstra güvenlik sağlar ve çoğunlukla konut ve umumi banyo kapılarında kullanılır.

13. Elektronik Kilitler

Elektronik kilit, yeni nesil kilitleme mekanizmasından oluşur, kapıyı açmak veya kilitlemek için herhangi bir mekanizma veya anahtar gerekmez.

Kapının otomatik olarak kilidini açmak veya kilitlemek için bir bar veya bir kod aracılığıyla bir tuş takımı veya kart kullanılır. Ofislerde, otel odalarında, restoranlarda ve konutlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür kapı kilitleri kilidin kullanımını ve zamanını takip edebilen bir log özelliğine sahiptir.

Akıllı Kilit Sistemi Nedir?

Anahtarsız parmak izi, telefon uygulamaları ve uzaktan kumanda ile kilidi açan sistemdir.

Otomatik kilit de uzaktan kumanda, cep telefon uygulamalarına anahtar veya başka bir cihaza ihtiyaç duymadan kapı kilidini açan bir sistemdir.

Anahtarsız giriş kilitleri nasıl çalışır?

Araçlarında anahtarsız giriş kilitlerine sahip olanların aşina olduğu bu sistem benzer teknolojiyle artık yaşam alanlarında da kullanılmaktadır.

Anahtarsız giriş sistemlerinin avantajı, hiç bir anahtar gerektirmemesi yanında çocuklar, yakın akraba, arkadaş veya ev hizmetinde çalışanlar için de anahtar kopyalama veya saklama gerektirmemektedir.

Bu elektrikli kilitlerin çoğu, erişim izni vermek için sayısal bir kod, bazıları da parmak izlerini okumak için biyometrik tarayıcılar kullanır. Her iki durumda da her kullanıcı sayısal bir şifre veya parmak izinin bir kopyası ile sisteme yüklendiğinde anahtar kullanmadan giriş yapabilir.

Anahtarsız giriş sistemlerinin çoğu aynı zamanda bir ev otomasyon sistemiyle entegre olacak şekilde tasarlandığı için sahibine bir akıllı telefon uygulamasından kapıyı kimin açıp kilitlediğini görme fırsatı sağlar. Birisi kapıyı kilitlemeyi unutursa, sahibi aynı uygulamadan kapıyı kilitleyebilir.

Bu tür anahtarsız giriş kilitleri elektrik kullandığından güç kaynakları takviyesini dikkate almak gerekir.

Bazı anahtarsız giriş sistemleri fiziksel olarak bağlanabilir, tadilat veya inşaat sırasında yapılması da elbette daha kolaydır.

Elektrik gücünde bir kayıp olması durumunda, özel kilit sisteminizin çalışması için yerleşik bir pil yedeği bulundurmak önemlidir.

Kilit sistemi eve fiziksel olarak bağlı değilse pille çalışır. Piller sonsuza kadar dayanmayacağı için kilit sisteminin gösterdiği uyarılara çok dikkat etmek, pilleri zamanında değiştirmek gerekir.

Elektrikli kilitler

Kablolarla bağlanan elektrikli kilitlerde, bir düğme kilidi açmak için kilide elektriksel bir darbe gönderir. Klasik örnek, kapıları uzaktan açmaktır.

Elektriksel etki bir tuş takımı veya uzaktan kumanda ile etkinleştirilebilir. Uzun bir geçmiş, basit ve güvenilir, uzun ömürlü, kullanımı kolay, otomatik kilitleme işlevi, kapı kapatıldığında tüm kilitler devreye girer.

Aşınmaya daha duyarlı, anahtarlar kaybolursa silindir değiştirilmelidir.

Elektronik ve motorlu kilitler

Açma sistemi anlık çalışır, wi-fi veya bluetooth bağlantısıyla entegredir, kapı akıllı telefon, anahtar kartı veya aktarıcı kullanılarak uzaktan da kontrol edilebilir.

Erişim kontrolü, kapı durumunun kontrolü, ev otomasyonu entegrasyonu, hızla değiştirilen kimlik bilgileri, otomatik kilitleme işlevi: kapı kapatıldığında tüm kilitler devreye girer.

Pil kullanır veya şebekeye bağlıdır.

Manyetik kilitler

Bu tür bir kilit son derece basit ve iki temel parçaya sahiptir: pozitif ve negatif mıknatıs. Biri kilidin sürgüsünün içine, diğeri ise çerçeve üzerindeki karşılığın içine yerleştirilmiştir.

Minimum aşınma, kullanımı kolay, sessiz çalışma avantajı, düşük tutma kuvveti (sadece iç kapılarda kullanılabilir.)

14. Disk Kilitleri

Asma kilit görevi görür; ağırlığı ve kalınlığı nedeniyle yüksek güvenlik sağlar. Kavisli çubuktan oluşur, kapı koluna doğru hareket eder ve geri kilitlenir. Sökülebilir bir kapı kilidi türüdür.

15. T Kol Kilidi veya Satış Kilidi

Bir satış makinesi için en çok tercih edilen T-Kollu kilit kullanımı oldukça kolaydır. Kilidi açmak için T Kolu çekilir. Kolay kullanım için en ünlü kapı kilitleri ve kulplu kilit türleridir. Satış makineleri, pimli boru kilit veya çok benzer şekilde namlu kilidi denilen şeyle sabitlenir.

Ankesörlü telefonlar, ATM makineleri, bilgisayarlar ve pahalı bisiklet kilitleri gibi diğer birçok ekipman türünde de bulunur.

×
Turkish English العربية
×
X Türkçe English 1 English 2 العربية